Underhåll av ditt parkettgolv - Tips och råd

Vill du ha ett blankt, gnistrande golv? Eller mjuk varmt? Måste golvet tåla ett stort slitage? Måste golvet vara lättskött? Måste renoveringen klaras på kort tid? Vilka krav du än har så går det mesta att klara av. Det vanligaste sättet att ytbehandla slipade trägolv är att lacka eller olja, men också lut,bets på lackade golv såpa eller vax förekommer. Men under det senaste året så har oljevax behandling ökat kraftigt,mesr pga att det kräver mindre underhåll än olje behandling.Låt gärna din golvslipare råda!

Lackat golv  | Oljat golv | Oljevaxat golv | Lutning med fortsatt behandling | Andra ytbehandlingar

​​

Ta hand om och underhåll ditt lackade parkettgolv

På 40-talet kom golvlacken, bland annat för att underlätta skötseln och för att få ett blankt golv. Idag används enbart vattenbaserade lacker. De håller bättre mot slitage än de gamla syrahärdande lackerna, och är dessutom avsevärt bättre ur miljösynpunkt för både slipare och boende.

Estetik

Lacker finns både som högblanka och som matta. Den matta lacken lyfter bättre fram ådringen i träet, medan den högblanka ger en lyster åt rummet.

Slitstyrka

Ett golvlack ger ett bra slitskydd. Håller du bara den lackade ytan ren, kommer det lackade golvet att glädja sin ägare i många år.

Hur går det till?

Vanliga träslag lackas tre gånger. God ventilation och rumstemperatur är viktigt. Du bör vänta med att möblera rummet ett dygn, matta bör man vänta med i en vecka. Ska du ha dans i rummet bör lacken få 14 dagar på sig att härda.

Underhåll

Ett lackat golv kräver minimalt med underhåll. Regelbunden dammsugning och vid behov torka med väl urvriden trasa är allt som behövs.

Oljat golv

Ett oljat golv får en mjuk vänlig yta där oljan väl framhäver golvets ådring. Med olika pigment i oljan kan golvets naturliga färgton ändras.

​Oljevaxat golv

Samma som ett oljat golv,men vaxet i träporerna gör att underhålls behandlingarna blir färre, samt med längre intervaller.​

Slitstyrka

Eftersom oljan förenar sig med träet får den en slagtålig yta. Ett jack i golvet syns inte så mycket och jacket kan man få att försvinna genom att väta fibrerna som då reser sig. Oljan förenar sig med träet till skillnad från lacken som ligger som ett skikt ovanpå.​

Städning

Gör till regelbunden rutin att avlägsna synlig smuts såsom smulor, grus etc. Dammsugning, sopning alternativt torrmoppning avlägsnar de flesta torra partiklar. Fukttorkning med hårt urvridna trasor eller moppar kan utföras vid behov. I vattnet tillsättes med fördel en återfettande govlsåpa*.

Använd sparsamt med vatten och kemikalier vid rengöring av trägolv!

Torr eller spraypolera regelbundet golvytor som utsätts för starkt slitage för att bibehålla golvets och behandlingens goda funktion och utseende.

*En återfettande golvsåpa har en fetthalt på 20-30% och skall ej jämföras med vanlig gul- eller grönsåpa.

Ett nylagt obehandlat trägolv som är fabrikshyvlat (ej slipat) bör slipas före behandling (undantag lackbehandling). Detta på grund av att vid hyvling av golvet är inte porerna i träet tillräckligt öppna för att tillgodo-se sig tillräckligt med t ex lut eller olja.​

Fläckborttagning på golvytor

Fläck av:

Fläck av:

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, exkrementer, kräkningar, urin

Neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel utan ammoniak utspätt i ljummet vatten.

Asfalt, gummi, olja, skokräm, sot, svårare fläckar av choklad och fett

Tvättnafta, lacknafta.

Färgkritor, läppstift, tusch

T-sprit 50%.

Stearin, tuggummi

Kylspraya eller lägg en plastpåse med isbitar på fläcken. Skrapa sedan försiktigt.

Blod

Kallt vatten.

Fläckborttagning golv

  1. Försök alltid först med en svag såplösning och bearbeta fläcken med vit nylonduk.
  2. Byt vid behov ut såplösningen mot tvättnafta samt bearbeta med vit nylonduk.
  3. Putsa bort fläcken med grön nylonduk, stålull eller fint sandpapper.
  4. Om fläcken inte gått bort, försök skrapa bort den med rakblad, kniv eller sickel.

​Om fläckborttagningen orsakar nedmattning av ytan eller ljusa fläckar, komplettera punktvis med underhållsolja eller grundolja. Använd trasa eller pensel, vänta 15-20 min, efterpolera för hand med röd eller vit nylonduk. Upprepa om det är nödvändigt.

Underhåll av oljebehandlat golv

Ett oljebehandlat golv skall med jämna mellanrum underhållas. Efter ordentlig rengöring kompletteras grundoljebehandlingen med en underhållsolja som rengör och tillför nytt skydd till golvet. De första underhållen är mycket viktiga för att snabbt uppnå ett fullgott skydd till golvet. De första underhållen är mycket viktiga för att snabbt uppnå ett fullgott skydd till golvet.​Frekvenstätheten är mycket individuell beroende på lokalens användning.​​

Lutning med fortsatt behandling

Minns du mormors ömt vårdade skurgolv? En matt gråvit yta, där husmor fick lägga ner mycket möda och energi för att hålla det rent och snyggt. I dag är det betydligt enklare att åstadkomma ungefär samma resultat. 

Det gör man genom att först luta golvet och sedan lägga på en vitpigmenterad olja. Då blir skötseln av det golvet att jämföra med ett oljat golv. Traditionell lutning gör man dock bara på homogena golv av furu eller gran.

Andra ytbehandlingar

Förutom lacka eller oljat golv finns andra metoder, såsom behandling med vax eller såpa. Man kan också i vissa fall först olja och sedan lacka. Vi ger dig de råd du behöver! Dessutom kan man betsa med en färg innan man lackar.

Större delen av Informationen ovan är utgiven av Golvbranschens Riksorganisation.​

Kontaktinformation​​

Säte: Sydsvensk Golvslipning AB

Hagatorpsvägen 16
341 40 Ljungby
Tel: 070-670 02 08 

eller 070-639 02 08

E-mail: info@sydgolv.se

​Produkter vi använder